Jokkmokksföretagen står för länets bästa tillväxt

Jokkmokk är årets vinnare i utmärkelsen Bästa Tillväxt i Norrbottens län. Priset delas ut av kreditupplysningsföretaget Syna och gynnar kommuner med en bred och stabil tillväxt i det lokala näringslivet. – Jag tror att vi drar mycket nytta av de små och medelstora företagsetableringarna, var och en drar ett litet lass till det gemensamma, säger Roger Rimpi, VD på Samelandsresor.

Taggar:

Till Synas rankning bidrar alla aktiebolag i de olika kommunerna som har ökat sin omsättning, nyanställt eller gått med vinst. Priset går till den kommun i varje län med högst andel företag som uppfyller kraven på tillväxt.

I Jokkmokk utmärker sig tjugo bolag, verksamma inom allt ifrån handel och transport till besöksnäring, som uppfyller samtliga kriterier för tillväxt: de har ökat sin omsättning, nyanställt och gått med vinst.

- Det går inte att peka på en enskild faktor i Jokkmokk som har gjort att det har utvecklats åt det här hållet, men det märks på olika sätt att vi går åt rätt håll. Det är jätteroligt och väldigt positivt, men det finns olika sätt att öka kapaciteten ännu mer. Det finns stor efterfrågan på Jokkmokk, säger Roger Rimpi, VD på Samelandsresor som är ett av de företag som uppfyller samtliga kriterier.

 

Roger Rimpi

Roger Rimpi, VD för Samelandsresor, menar att det går att öka kapaciteten ännu mer.

 

Kvalitetsstämpel för företagen

Doris Hedlund, VD för Hedlunds Bilfrakt, är glad över nyheten att de hör till ett av de utpekade företagen med god tillväxt:

- Jo, det stämmer ju att vi har ökat mycket! Vi utvecklats från att vara ett familjeföretag, och har utökat mer och mer. Nu har vi utökat vår personalstyrka och skaffat fordon.

Nyckelfaktorn i Hedlunds Bilfrakts framgångar ser Doris Hedlund som den tillväxt som sker i området – Hedlunds Bilfrakt har utökat sin sträcka från Luleå till Gällivare, och har gott om plogjobb denna snörika vinter.

- Det byggs mycket, som väggar och hus, och Vattenfall har sina byggprojekt, och det innebär att vi utökar våra affärer. Jag ser väldigt ljust på framtiden, vi fortsätter att stampa på, säger Doris Hedlund.

Syna, som utför undersökningen och gör rankingen, vill understryka att detta inte är en attitydundersökning, utan helt och hållet baseras på faktisk tillväxt hos företagen.

- Mindre företag är bättre på att hantera nedgångar. Vi har rört oss tillsammans, på bred front, och jag tror att det är därför vi ligger i topp. Jag är mycket positiv och stolt, framför allt över att Jokkmokk är ett superställe att driva företag på, säger Roger Rimpi.

Näringslivsbolaget Strukturums VD Ulf Hägglund menar att Synas utmärkelse är en kvalitetsstämpel för företagen.

- Det innebär att vi har professionella företag som jobbar med sin trovärdighet och leverans, som är stabila och som växer organiskt över tid. Det är bra att just det lyfts upp, och en inspiration för andra företag att utvecklas i samma riktning, säger Ulf Hägglund.

 

FAKTA: De tjugo bolag som utmärkt sig särskilt är Majtum Entreprenad, Stoorstålka, Jokkmokks Entreprenad, Vuollerim Invest, Lapplands Elnät, Restaurang Ájtte, När & Fjärr Transporter i Norrbotten, Hedlunds Bilfrakt, Kent Wilhelmsson i Jokkmokk, Årrenjarka Fjällby, Rolfs Skogsmaskiner, Bert Eriksson Skogsentreprenad, Samelandsresor, Jokkmokks Korv, Bagges Byggkonsult, Hotell Jokkmokk, Kåbdalis Skidliftar, Jokkmokks Värmeverk, Polaria Group och Hotel Akerlund.


Publicerad: 2017-12-15 13:30. Ändrad: 2017-12-15 13:38.


Näringsliv16 april 2018

Företagsamma tjejer i Jokkmokk

I Jokkmokk finns Norrbottens bästa UF-företag. Inte nog med det, här finns även årets bästa produkt. Det har företagsamma tjejer från Bokenskolan sett till. Deras företagsidéer och strålande affärer tar dem nu vidare till nationella UF-mässan i Stockholm i maj 2018.

Taggar:
Näringsliv15 februari 2018

Stor efterfrågan ger fler möjligheter till yoga och wellness

I Jokkmokk finns de bästa tänkbara möjligheterna till friluftsliv, från stillsam bärplockning till extremlopp på skidor. Men trots detta finns det gott om plats även för inte bara en, utan två, yogastudior, och en företagsetablering med yoga på is på gång. – Här får folk den typ av träning de behöver, när de behöver det, säger yogainstruktören Ylva Maria Pavval. 

Taggar: #Företagsamhet, #Friluftsliv, #Äventyr, #Sport, #Besöksnäring, #Innovationer, #Mötesplats
Näringsliv19 januari 2018

Arktisk gastronomi – en heldag med matnyttigheter för näringen

För mathantverkare och förädlare, livsmedelsproducenter, kockar och besöksnäringen inleds Jokkmokks Marknad med en kunskapsdag på temat Arktisk gastronomi. Kunskapsdagen är framtagen i syfte att hitta gemensamma affärsmöjligheter, bidra till de olika näringarnas gemensamma affärsutveckling och hitta sätt att paketera olika måltidsupplevelser för att locka besökare samt öka områdets attraktions- och konkurrenskraft.

Taggar: #Turism, #Företagsamhet, #Mat, #Design & hantverk, #Samiskt, #Besöksnäring, #Jokkmokks marknad, #Mötesplats
Näringsliv12 december 2017

Lena Viltok, en mästerlig Kaija Anstensen-stipendiat

Lena Viltok kan numera titulera sig som duodjimästare. Det har hon papper på. Hon är den första i svenska Sámpi som fått Svenska Hantverksrådets mästarbrev i duodji. Nu tilldelas hon även stiftelsen Kaija Anstensens Minnesfonds stipendium.

Taggar: #Naringsliv
Visa fler nyheter