Jokkmokks Korv tävlar om OS-guld

Bäst i Jokkmokk blev även bäst i Norrbotten. Jokkmokks Korv och Rökeri kan nu även bli bäst i Sverige. För Magnus Kvickström betyder det fortsatt skakiga ben och OS-vibbar.

Taggar:

 

Det har gått en kort tid sedan avslöjandet kom att Jokkmokks Korv och Rökeri utsetts till Årets Företag i Norrbotten. Gratulanterna dyker upp med jämna mellanrum och den här förmiddagen är det Jokkmokks kommun, via utvecklingschefen Stefan Andersson och Företagarna Jokkmokk, representerat av Tor Erling Andreassen, som dyker in på fabriken med en vacker grattis-bukett.
    - Vi vill gratulera och samtidigt önska lycka till i den kommande riksfinalen. Men hur det än går där så är ni vinnare. Otroligt glädjande för kommunen att ha starka, utvecklande företag, konstaterade Stefan Andersson innan han lämnade över blommorna.
    För vd Magnus Kvickström har det runnit massor av vatten under Jokkmokks-broarna sedan han som 17-åring köpte Jokkmokks Korv, där receptboken var den största tillgången, 1993. Sedan har verksamheten vuxit för att i dag ha 20 anställda och en omsättningsökning de senaste fem åren med lika många miljoner. 2017 blev han Årets Företagare i Jokkmokk för att ett år senare bli Årets Företagare i Norrbotten. Tidigare har det varit produkterna, inte minst falukorven, som prisats, nu belönas även människorna bakom.
    - Det har varit en guldresa som är enorm. Jag blev helt skakig i hela kroppen där på Coop Arena, adrenalinet rusade. Jag kunde inte stå stilla. Vad som skulle hända om vi blev bäst i Sverige också vågar jag inte ens drömma om, OS-guld kanske då, säger han med ett skratt.
    Årets Företagare i Sverige utses den 19 oktober på en stor gala på Stockholms stadshus. 21 företag finns på plats från varierande branscher och verksamheter. Tobias Lindfors har tidigare vunnit för Norrbottens del via StudentConsulting AB med säte i Luleå.
    - Det vimlar av fina, jättebra företag. Jag har försökt läsa på vad allt detta egentligen innebär. Kan ju säga att bara vara med är jättehedrande, närmast ofattbart.
    Jokkmokks Korv och Rökeri är kanske mest kända för sin mångprisade falukorv men även flera av företagets andra delikatesser har prisats, exempelvis skinka och grillkorv. En av hemligheterna, förutom det hemliga korvreceptet då, är Magnus Kvickströms aldrig sinande ambition om att hålla allra högsta kvalitet – inte minst på råvarorna. Hellre förre produkter och högsta kvalitet än stora produktionslinjer.
    - Vi jobbar lite som man gjorde förr i tiden, förenklat. Utnyttjar råvarorna och krånglar inte till det. Vi är lokala och vill vara lokala. Det är viktigt för oss i alla led, konstaterar Magnus Kvickström och påpekar att företaget, exempelvis, har samma prisbild ut till kund – oavsett volym på leveransen.
    Den senaste pinnen på utvecklingsstegen är de olika lufttorkade produkterna med italiensk touch som precis kommit ut i butik. En investering på drygt fem miljoner kronor har möjliggjort att det nu finns, bland annat, Prosciutto från Jokkmokk, i diskarna. Processen är känslig och komplicerad. Torkrummen, exempelvis, styrs och övervakas från Italien. Som sagt, alltid kvaliteten i högsätet.
    - Jag började för länge sedan med att testa att lufttorka renkött på samma vis i våra egna bodar på gården i Näsberg. Det gick dåligt, temperaturskillnaderna och variationerna i lufttrycket ställde till det. Det blev att tänka om, tänka nytt och inte ha för bråttom.
    Nästa tanke kom för fyra-fem år sedan. Då grunnade Magnus Kvickström på att börja bränna hemma, i stor skala. En tanke som nu blivit till handling. I juni 2019 invigs Jokkmokks Bränneri som ska tillverka vodka, gin och andra alkoholhaltiga drycker, med högst lokala råvaror som bas - en satsning på cirka sex miljoner kronor.  
    - Någonting helt nytt, men jättespännande. Vi ser fram emot sommaren - men först mot den 19:e!

Bilden, från vänster: Stefan Andersson, Jokkmokks kommun, Magnus Kvickström, Viktoria Forsman och Linda Kvickström, Jokkmokks Korv flankeras av Tor Erling Andreassen, Företagarna Jokkmokk.


Publicerad: 2018-10-12 16:16. Ändrad: 2018-10-12 16:19.


Näringsliv17 oktober 2018

Ökad konkurrenskraft efter Samhalls mångmiljonsatsning i Jokkmokk

Samhalls mångmiljonsatsning i Jokkmokk ger tvätten möjligheter till avsevärt ökad konkurrenskraft men även lokala entreprenörer sysselsättning.

Taggar:
Näringsliv02 oktober 2018

Jokkmokk uppåt i företagsranking

Jokkmokk avancerar åtta placeringar i Företagsrankingen till plats 226, sjua i länet.

Taggar:
Näringsliv27 september 2018

Energi- och klimatrådgivning för företag

Sparade pengar, ökad konkurrenskraft, nöjdare kunder och minskad klimatpåverkan – det är bara några av fördelarna med att energieffektivisera i företag.

Taggar: #Kommun, #Naringsliv
Näringsliv30 augusti 2018

Premiär för arktiskt hantverksöl

Efter ett års förberedelser, arbete och väntan på försäljningstillstånd har Jokkmokks Bryggeri börjat sälja sina produkter. 

Taggar:
Visa fler nyheter