Mitt i bland – konst som utmanar den urbana normen

Den 12-13 juli visas utställningen Mitt ibland – Ung kultur utmanar den urbana normen på Östra Hörnet i Jokkmokk. Initiativtagare är föreningen Unga på Landsbygden och projektet som består av sju verk visas i en utställning som turnerar runt hela landet.

Taggar: #Kultur, #Ung

Utställningen undersöker relationen mellan det urbana och landsbygd, mellan centrum och periferi och de normer som påverkar oss att välja de platser vi lever på.

– Vi vill utmana föreställningen om staden och det urbana som norm för att leva ett bra och framgångsrikt liv, säger Sofie Skalstad som är projektledare för utställningen och som själv är uppvuxen i Vuollerim.

Konstnärerna i utställningen kommer från skilda delar av landet men har det gemensamma att de ville diskutera den urbana normen.

Jokkmokk representeras av Mirja Palo som med verket Förgiftad fjälldal – en berättelse om flygolyckan i Oajévagge, vill visa på hur en plats efter en sådan dramatisk händelse som en flygolycka kan få stort fokus under kort tid, men som påverkar platsen och människorna som bor där under lång tid.

östra hörnet

Bild. Initiativtagare och personal på Östra Hörnet i Jokkmokk

Mirja blottlägger med verket de olika sätt man kan se på och värdera en plats och den konflikt som uppstod i synsätten när hon och hennes man som renskötare kämpade för att få flygbolaget att sanera platsen efter olyckan.

– Är det rätt att den som är ansvarig för olyckan ska få säga vad en sanering ska kosta? Det blev en kulturkrock i hur man värderade platsen. De har ett annat sätt att se på orörd mark, att den inte har något värde för att ingen bor där, menar Mirja.

– Jag hoppas att den som upplever verket ska få en förståelse för hur lätt saker kan förändras. Vi lever ofta våra liv som att det inte finns någon morgondag. Kan vi tänka i andra banor för att det finns värden som kan naggas i kanten, som aldrig mer blir detsamma. Jag vill använda den här händelsen symboliskt, få oss att ställa frågorna, fortsätter Mirja.

Mirja, som är mest känd som folkmusiker upplevde att det var först när hon flyttade hem som hon hittade sig själv i sitt skapande men upplevde samtidigt att det var som att hon valde bort att göra karriär, eftersom det på något sätt förutsatte att bo i en stor stad där möjligheterna fanns.

– Så småningom insåg jag att det fanns ett sätt att utvecklas även här, att jag inte hade valt bort något utan snarare valt till, säger Mirja.

– Varför är det så att de som flyttar från landsbygd till städer ofta betraktas som lyckade, medan de som stannar ses som inte lika framgångsrika – det är det vi vill sätta fokus på och diskutera med utställningen, avslutar Sofie Skalstad.


Publicerad: 2017-07-13 11:07. Ändrad: 2017-07-13 11:15.


Upplev & Göra08 oktober 2018

Grävmaskiner efter elljusspåret

Just nu håller Vattenfall på med grävningar för elnätet efter en del av elljusspåret - från skidstadion till stigen som länkar till Storknabbevägen. Därför ligger det en del stenar framme efter spåret, men de kommer att plockas bort och sedan läggs det ut barkmylla efter sträckningen. Det kommer även att dikas och läggas ned vägtrummor för att leda bort vatten från blöta partier.

Taggar:
Upplev & Göra21 mars 2017

Djangos musik kommer till Jokkmokk

Django Reinhardt var en av jazzens mest stilbildande gitarrister. Nu reser trion SwingBass på turné med hans musik och delar med sig av den fransk-romska gitarristens levnadsberättelse. När de kommer till den anrika biografen Bio Norden i Jokkmokk får jokkmokkspubliken ta del av denna glädjefulla musik - och även stifta bekantskap med det ovanliga instrumentet kontrabasbalalajka.

Taggar: #Kultur
Upplev & Göra26 januari 2017

Caroline af Ugglas på Jokkmokks marknad

Under två dagar får vi chansen att möte Caroline af Ugglas, dels i en kör-workshop för alla, dels i en konsert med musik från senaste plattan.

Taggar: #Kultur, #Jokkmokks marknad
Upplev & Göra29 november 2016

Mångkulturell festlighet i dagarna två

Mat och musik i mångkulturella Jokkmokks kommun. Arrangemanget erbjuder samvaro över alla gränser. Det är dags för Internationell Afton i Vuollerim och Jokkmokk. Här hälsas också nyblivna svenska medborgare välkomna till kommunen.

Taggar: #Integration, #Politik
Visa fler nyheter