Djangos musik kommer till Jokkmokk

Django Reinhardt var en av jazzens mest stilbildande gitarrister. Nu reser trion SwingBass på turné med hans musik och delar med sig av den fransk-romska gitarristens levnadsberättelse. När de kommer till den anrika biografen Bio Norden i Jokkmokk får jokkmokkspubliken ta del av denna glädjefulla musik - och även stifta bekantskap med det ovanliga instrumentet kontrabasbalalajka.

Taggar: #Kultur

Det är på onsdag den 29 mars som Django kommer till Jokkmokk. På morgonen spelar SwingBass för skolelever i mellanstadiet och på kvällen blir det offentlig konsert för alla som gillar svängig och medryckande musik. Lokalen Bio Norden passar perfekt till akustiska konserter och dessutom startades biografen under samma tidepok som när Django Reinhardt levde och verkade.

Jean "Django" Reinhardt levde under åren 1910-1953 och var en belgisk-fransk självlärd jazzgitarrist av romsk härkomst. I Nationalencyklopedin beskrivs han som "en av jazzens mest virtuosa och stilbildande gitarrister".

År 1934 bildade Reinhardt den berömda Franska Hotkvintetten där bl a Stéphane Grappelli spelade fiol. Orkestern spelade under de närmaste åren in ett stort antal grammofonskivor och Django spelade med flera kända amerikanska jazzmusiker som Coleman Hawkins och Benny Carter. Ackompanjerad av Duke Ellingtons orkester gör han ett påfallande "modernt" solo i Honeysuckle Rose, återgivet i Youtube. Reinhardt är högt aktad av romska grupper och hans gitarrstil kallas bland annat "Jazz Manouche", "Jazz Gitan" (gitan = romsk) eller ibland "Hot Club music".

Efter konserten inbjuds publiken att avsluta kvällen med en rykande Bouillabaisse med nybakat bröd och aioli på Hotel Akerlund. Bouillabaisse är en fransk fisk- och skaldjurssoppa.

För mer fakta kring biljetter och priser, se evenemangskalendern.

Lyssna även till Django Reinhardt på YouTube.


Publicerad: 2017-03-21 11:01. Ändrad: 2017-03-21 11:34.


Upplev & Göra22 maj 2018

Vuollerim Extreme - motionsloppet för dig som älskar att utmana kroppen

I Vuollerim finns det en lång tradition av att samla föreningslivet och skapa egna, spännande arrangemang, särskilt sommartid. Denna sommar planeras något helt nytt – ett motionslopp i form av en hinderbana genom byn och näraliggande skogsområden. Vuollerim Extreme blir en ordentlig utmaning för den om älskar att utmana kroppen och använda sina förmågor. För publiken blir det dessutom spännande att se hur deltagarna klarar av banans svårigheter.

Taggar:
Upplev & Göra13 juli 2017

Mitt i bland – konst som utmanar den urbana normen

Den 12-13 juli visas utställningen Mitt ibland – Ung kultur utmanar den urbana normen på Östra Hörnet i Jokkmokk. Initiativtagare är föreningen Unga på Landsbygden och projektet som består av sju verk visas i en utställning som turnerar runt hela landet.

Taggar: #Kultur, #Ung
Upplev & Göra26 januari 2017

Caroline af Ugglas på Jokkmokks marknad

Under två dagar får vi chansen att möte Caroline af Ugglas, dels i en kör-workshop för alla, dels i en konsert med musik från senaste plattan.

Taggar: #Kultur, #Jokkmokks marknad
Upplev & Göra29 november 2016

Mångkulturell festlighet i dagarna två

Mat och musik i mångkulturella Jokkmokks kommun. Arrangemanget erbjuder samvaro över alla gränser. Det är dags för Internationell Afton i Vuollerim och Jokkmokk. Här hälsas också nyblivna svenska medborgare välkomna till kommunen.

Taggar: #Integration, #Politik
Visa fler nyheter