Utökade möjligheter för stipendier

Sedan 2015 har Jokkmokks kommun utdelat stipendier inom Barn-och Utbildningsnämndens område. Stipendiet har tilldelats personer som antagits till och påbörjat utbildningar mot lärare, förskollärare och fritidspedagog. -Nu utökas stipendiet till att även gälla för utbildningar mot samtliga yrkesområden där kommunen ser rekryteringsbehov, säger Caroline Johansson, personalchef vid Jokkmokks kommun. Stipendierna är en del i strategin för att underlätta organisationens framtida kompetensförsörjning.

Taggar: #Kommun, #Utbildning

 Varför stipendier?
På frågan om varför kommunen beslutat att dela ut stipendier, svarar Caroline att kommuner med lägre invånarantal ofta har svårt att lokalt rekrytera till tjänster där det efterfrågas specifik universitetsutbildning.
-Så är det för oss också. Alternativen blir då att ändra komptenskravet för tjänsten eller att anställa ”inpendlande” medarbetare som stannar under en begränsad tid, då de lever och bor i annan kommun än vår. Vi vill vända trenden så att de som väljer att arbeta med oss även väljer att leva och bo här. Ett naturligt steg är att uppmuntra människor som redan bor här, att utbilda sig inom områden där vi har framtida rekryteringsbehov.
De totalt elva stipendier man kan ansöka om riktar sig därför till våra kommuninvånare som är folkbokförda här sedan minst fem år tillbaka och som vill bo kvar, utveckla sitt kunnande och sedan arbeta hos oss.
Caroline vill också lyfta möjligheterna med att vi idag kan studera inom flera områden utan att behöva flytta.
-Med universitetsstudier på distans och med den teknik vi har tillgång till, är det idag möjligt att förena studier med att bo kvar i den egna kommunen.
Vilket är viktigt inte minst ur ett jämställdhetsperspektiv, då det förut var många, särskilt kvinnor med familj och barn, som uppgav att de valde bort eftergymnasiala studier då det var förenat med flytt till annan ort.

Vad innebär stipendiet och hur ansöker man?
De totalt elva personer som beviljas stipendium får vid heltidsstudier vardera 3 000 kr per månad - under nio månader per år - samt en garanterad tillsvidareanställning i kommunorganisationen efter slutförda studier. Efter tre års anställning får varje stipendiat ytterligare en bonus med 30 000 kronor.
De studier som man kan söka stipendium för utgår ifrån organisationens rekryteringsbehov och kan därför komma att förändras under de tio år stipendietiden pågår.  Individuell prövning kommer att tillämpas.
- Tveka inte att ta kontakt med mig om du vill veta mer om stipendierna och regelsystemet runt dem.
Du når mig lättast via e-post
caroline.johansson@jokkmokk.se eller
via telefonen 0971-171 17.
Vi hoppas på många sökande, avslutar personalchefen Caroline Johansson.
 

 Observera att ansökningstiden för den som startat sina studier denna termin utgår 4 mars men fortsättningsvis kommer två ansökningstillfällen per år att tillämpas – vår och höst. Information om ansökningstiderna kommer att publiceras i lokal annonsmedia, sociala medier och här på jokkmokk.se.
Riktlinjer för stipendierna och blankett för ansökan hittar du här 
Information om vilka distansstudier som erbjuds i Jokkmokks kommun kan du få genom
Lapplands Lärcentra. 
 


Publicerad: 2018-02-20 10:41. Ändrad: 2018-02-20 12:20.


Kommun & Samhälle24 maj 2018

Arbetet med Berggatan rullar på

Färdigställandet av Berggatan rullar på i högt tempo. I början av juli är den nya gatumiljön klar.

Taggar: #Nyhet, #Kommun, #Naringsliv, #Turism
Kommun & Samhälle18 maj 2018

Lär dig mer om naturen på Naturens egen dag

Jokkmokk är en fantastisk kommun för den som älskar att utforska naturen och utöva spännande fritidsaktiviteter utomhus. I juni ifjol arrangerades Naturens Dag för första gången, med syftet att lyfta fram friluftslivet och alla de olika organisationer som arbetar med naturen som rekreationskälla.

Taggar:
Kommun & Samhälle16 maj 2018

Berggatan färdigställs i sommar

Jokkmokks kommun kommer under försommaren att färdigställa arbetena längs Berggatan mellan Storgatan och Föreningsgatan. De stora markarbetena beräknas vara klara i början av juli.

Taggar: #Nyhet, #Kommun
Kommun & Samhälle08 maj 2018

Temadag om krisberedskap

Vad skulle du göra om din vardag vändes upp och ner och samhället inte fungerar som du är van vid?

Taggar: #Kommun, #Utbildning, #Politik, #Krisberedskap
Visa fler nyheter