Samisk litteraturmässa drog folk från hela Sápmi

Berättandet stod i centrum på den samiska litteraturfestivalen Bágo in Books som arrangerades i november. Under några dagar erbjöds besökarna en mångfald av språk, engagerade panelsamtal, konserter, uppläsningar och andra aktiviteter. – Det känns faktiskt som att det bubblar, säger Henrik Blind, som utställningsdebuterade med bilder från sitt Instagramkonto under festivalen.

Taggar: #Kommun, #Kultur, #Design & hantverk, #Samiskt, #Besöksnäring, #Mötesplats

Inne på Ája flödade orden lika ymnigt som snön föll utanför, och stämningen var varm. Under två dagar fick samtalen om den samiska och nordliga litteraturen – och sinnelaget – vara i fokus, och det var ett antal namnkunniga författare, poeter, journalister och konstnärer från hela Sápmi som satt i soffan på scenen. Några av panelsamtalen fördes mellan Timimie Märak, Niillas Holmberg, Annica Wennström, Inga Ravna Eira, Mikael Niemi, Per Hansson, Henrik Blind, Malin Nord och David Väyrynen. Samtalen fördes om högt och lågt. Om var samisk och norrländsk litteratur befinner sig i förhållande till resten av världen, om samisk humor, om att hitta sin röst och återerövra sin historia, bland mycket annat.

- Berättandet har alltid varit centralt i det samiska, och de här dagarna har visat att det finns så många aspekter av berättandet, även sådant som jag inte har tänkt på själv. Det är så speciellt att möta samer från så vitt skilda områden. Man behöver inte förklara så mycket, det finns en förståelse hos alla som har en samisk bakgrund – och så pratar man utifrån det, säger Henrik Blind.

 

Henrik Blind har vernissage

Henrik Blind hade vernissage under Bágo in Books. Här i samtal med Johan Sandberg McGuinne.

 

Författaren och journalisten Nils-Henrik Sikku, som var en av arrangörerna, lyfter i likhet med honom upp mötena med andra skrivande och läsande människor under festivalen.

- Vi möttes över alla gränser. Det var medverkande och publik där från hela Skandinavien, och det blev lärorikt och väldigt fina upplevelser. Samtalen är viktiga, utan samtal får man inte närheten till andra. Översättarworkshopen som hölls under torsdagen var också en tvärkulturell upplevelse! Amatörer och professionella som möts kring samma text. När likasinnade får diskutera händer det någonting, säger Nils-Henrik Sikku.

 

Nils-Henrik Sikku

Nils-Henrik Sikku samtalar med fler deltagare på Bágo. Viddernas café stod för mat och fika under festivalen.

 

Uppläsningar och bokmässa

Invigningstalade gjorde Anne Wuolab, ordförande för den samiska författar- och skribentföreningen Bágo čálliid siebrie, och Gunnar Ardelius, ordförande i Svenska författarförbundet, som kunde konstatera att åtminstone sju av de tio programpunkterna för att stärka samisk litteratur har börjat förverkligas. Nils-Henrik Sikku nämner bokmässan som arrangerades av  Avki, samiskt resurscentrum i Gällivare, och fredagkvällens poesivandring runt Talvatis:

- Poesi och jojk i mörker och kyla, det var en stor upplevelse, och det är många som inte har fått uppleva mötet med littaraturen i naturen.

Under soarén som avslutade litteraturfesten fick gästerna lyssna till estradpoesi, uppläsningar och en konsert med den prisbelönte kompositören och jojkaren Johan Sara Jr.

- Det var en helt fantastisk avslutning, och så mycket glädje, säger Henrik Blind.

 

På väg mot samiskt litteraturcentrum

Under avslutningen tillkännagavs också att Postkodsstiftelsen tilldelat Bágo čálliid siebrie två miljoner kronor i arbetet att etablera ett samiskt litteraturcentrum i Jokkmokk, ett besked som möttes med stående ovationer.

- Vi hoppas att kunna markera att vi går in i en ny fas i arbetet med att etablera ett samiskt litteraturcentrum i Jokkmokk under vintermarknaden. Innan dess kommer vi att delta vid 100-årsjubileet av det första samiska landsmötet på svensk sida i Östersund, säger Nils-Henrik Sikku.

 

Fakta: Den samiska litteraturfesten Bágo in books kommer att genomföras under tre år. Läs mer om programmet och deltagarna 2017 på bagoinbooks.se. Henrik Blinds instagramkonto är @henrikblind.

 

Mikael Niemi

Mikael Niemi pratade om att lden nordliga litteraturen inte är på samma plats som den "storsvenska". Här i samtal med Inger Anna Ravna under ledning av Anne Wuolab.

 

David Väyrynen

David Väyrynen står för en av de mest uppmärksammande utgivningarna av poesi i år. Han samtalade med Pär Hansson och läste upp ett par dikter ur sin samling Marken.

 

Bokmässsa

Avka arrangerade en bokmässa i samband med Bágo in Books.

 

Annica Wennström

Annica Wennström samtalade om att skriva sin historia tillsammans med Nils-Henrik Sikku och Lars Mattsson, tillsammans med journalisten Elin-Anna Labba.

 


Publicerad: 2017-12-08 09:07. Ändrad: 2017-12-08 09:46.


Kommun & Samhälle13 mars 2018

Utbildnings- och Arbetsmarknadsmässa 2018

Varmt välkommen till Utbildnings- och Arbetsmarknadsmässa, som går av stapeln den 27 mars 2018 kl. 12–14.00 på Folkets Hus i Jokkmokk. Går du i 9:an, gymnasiet, är arbetssökande, läser på Komvux, eller är intresserad av det utbud som finns?Under mässan kan du träffa utbildare och arbetsgivare från olika områden. Få inspiration och taggas till kloka framtida yrkes- eller utbildningsval. På mässan kan du träffa representanter från bl a: Strukturum, Folktandvården, Hälsocentralen, Jokkmokks kommun, Utbildning Nord, Lapplands Elnät, Lapplands Lärcentra, Samernas utbildningscentrum, LTU, Arbetsförmedlingen, Polisen med fler.

Taggar:
Kommun & Samhälle20 februari 2018

Utökade möjligheter för stipendier

Sedan 2015 har Jokkmokks kommun utdelat stipendier inom Barn-och Utbildningsnämndens område. Stipendiet har tilldelats personer som antagits till och påbörjat utbildningar mot lärare, förskollärare och fritidspedagog. -Nu utökas stipendiet till att även gälla för utbildningar mot samtliga yrkesområden där kommunen ser rekryteringsbehov, säger Caroline Johansson, personalchef vid Jokkmokks kommun. Stipendierna är en del i strategin för att underlätta organisationens framtida kompetensförsörjning.

Taggar: #Kommun, #Utbildning
Kommun & Samhälle15 februari 2018

Konstnären Carola Grahn - från Jokkmokk till NewYork

I den myllrande kreativa mångmiljonstaden New York arbetar den jokkmokksfödda konstnären Carola Grahn för att förstå och synliggöra samiska frågor. På lite avstånd, omgiven av andra med urfolksbakgrund som också kämpar för sina rättigheter, klarnar hennes bild. – Här får jag hjälp att förstå min egen historia, säger Carola Grahn som har tilldelats flera stipendium, däribland Svenska Byggnadsarbetareförbundets kulturstipendium.

Taggar: #Kommun, #Kultur, #Samiskt, #Politik
Kommun & Samhälle14 februari 2018

Folktandvården i Jokkmokk tar initiativ till ett bättre arbetssätt

Långa köer och tandläkarbrist – det innebär att vården måste leta nya sätt att jobba. I Jokkmokk har medarbetarna på Folktandvården på eget initiativ utvecklat ett nytt arbetssätt som gjort att de förkortat köerna avsevärt. – Det är ett jätteroligt sätt att arbeta, och våra patienter säger att det känns som om de har vunnit på Lotto, säger Ann-Louise Räty, som är enhetschef för Folktandvården i Jokkmokk.

Taggar: #Kommun, #Vård och omsorg
Visa fler nyheter